Thursday, March 28, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skÚnia chce zakázať ochutený zahrievaný tabak už tento rok

Únia chce zakázať ochutený zahrievaný tabak už tento rok

Zahrievaný tabak už je na európskom trhu taký populárny, že ho Únia môže začať regulovať ako klasické cigarety. Slovensko tento nápad podporuje, chceme ale viac ako pol roka na prepísanie zákonov.

Pre fajčiarske novinky dnes platia viaceré výnimky. Na rozdiel od tradičných cigariet ešte stále môžu byť ochutené, napríklad mentolovo alebo ovocne, a tiež nemusia mať na obaloch kombinované zdravotnícke varovania s odrádzajúcimi obrázkami.

Pre zahrievaný tabak to však už nemusí platiť dlho. Na európskom trhu totiž začal byť taký populárny, že splnil podmienky smernice z roku 2014, podľa ktorých ho Európska komisia môže v tomto ohľade zregulovať ako klasické cigarety. Nemusí pritom ani začínať legislatívny proces na revíziu pôvodnej smernice, ktorý by mohol trvať aj niekoľko rokov.

Členské štáty vrátane Slovenska s týmto plánom v teórii súhlasia. Niektoré z nich však spochybňujú spôsob, akým sa Európska komisia túto zmenu chystá urobiť. Do európskej smernice totiž plánuje vložiť novú definíciu, čo podľa niektorých zachádza za hranicu jej právomocí.

Problém tiež majú s polročnou lehotou na transpozíciu zmien. Zvyčajne majú totiž členské štáty aspoň dva roky na to, aby európsku legislatívu preklopili do vlastných zákonov.

Europoslanci chcú drahší a nudnejší tabak. Aj ten bezdymový

Na rozdiel od cigariet dnes môžu byť bezdymové tabakové výrobky aj ochutené, napríklad mentolom. Europarlamentný výbor pre boj s rakovinou chce tento rozdiel zmazať. Všetok tabak chce tiež viac zdaniť. Miernejšiu reguláciu navrhuje pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú.  

Prečo má zahrievaný tabak prísť o výnimky

V posledných rokoch pribudli na európskych trhoch fajčiarske novinky, ktoré sú alternatívou klasickým cigaretám. Fajčiari tak môžu používať elektronické cigarety, ktoré zahrievajú nikotínovú tekutinu, alebo zahrievané tabakové výrobky, ktoré miesto spaľovania tabak zohrievajú.

Od ich uvedenia na trh prebiehajú aj diskusie o ich regulácii. Ich výrobcovia totiž tvrdia, že sú menej škodlivé a mali by byť aj menej zaťažené daňami a reguláciou. Vedecký konsenzus však na tomto prístupe nie je. Svetovú zdravotnícku organizáciu napríklad vedecké štúdie o ich menšej škodlivosti nepresvedčili a štátom odporúča snažiť sa odrádzať od všetkých foriem fajčenia.

Tieto debaty prebiehajú aj v európskych inštitúciách, v najbližších rokoch by sa totiž mali novelizovať európske smernice o daniach a tabakovej regulácii. Nakoniec však k sprísneniu regulácie zahrievaného tabaku môže prísť už tento rok.

Európska komisia totiž v decembri oznámila, že zahrievané tabakové výrobky sa už stali takými populárnymi, že prekročili obe podmienky, na základe ktorých mali z regulácie výnimky. Prvou z nich je zvýšenie objemu predajov nových výrobkov aspoň o desať percent v aspoň piatich členských štátov. A podľa údajov Európskej komisie sa medzi rokmi 2018 a 2020 zvýšil predaj bezdymových zahrievaných výrobkov v priemere EÚ až o dvetisíc percent.

[Európska komisia]

Bezdymové tabakové výrobky podľa Európskej komisie splnili aj druhú podmienku, a to aby nový výrobok predstavoval aspoň 2,5 percenta z predaja všetkých tabakových výrobkov v EÚ. A tu už bezdymové zahrievané výrobky dosiahli 3,3 percenta.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments