Thursday, April 18, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skMinistri financií sa nedohodli na medzinárodnej minimálnej dani, skúsia to o tri...

Ministri financií sa nedohodli na medzinárodnej minimálnej dani, skúsia to o tri týždne

Napriek tomu, že všetky členské krajiny podpísali dohodu o medzinárodnej minimálnej dani, na jej implementácii sa ministri financií jednomyseľne nezhodli. Dohoda bude predmetom aj ich aprílového stretnutia.

Medzinárodná minimálna daň je jedným z dvoch pilierov veľkej medzinárodnej dohody o dani, na ktorej sa minulý rok v októbri dohodlo viac ako 130 krajín s cieľom zastaviť medzinárodnú daňovú súťaž.

Keďže sa za dohodu vyslovili všetky členské štáty, Komisia predložila návrh smernice, ktorá má zaviesť jednotnú minimálnu daň v celej Únii. Jej implementácia je jednou z priorít francúzskeho predsedníctva v Rade ministrov, ktoré potrvá do konca júna 2022.

Niektoré štáty využili právo veta

Napriek snahe Francúzska sformulovať kompromis, vlády Švédska, Poľska, Malty a Estónska majú zo smernice obavy a odmietli ho podporiť. Estónska ministerka Keit Pentus-Rosimannus však povedala, že „v blízkej dobe predpokladá dohodu na riešení“.

Švédsky minister financií Mikael Damberg uviedol, že „je príliš skoro dohodnúť sa na všeobecnom prístupe k smernici“, pričom tvrdil, že ešte nie sú vyriešené všetky technické detaily.

Globálna dohoda o minimálnom zdaňovaní firiem sa rodí ťažko

Celkovo 130 krajín podporilo globálnu daňovú reformu, ktorá zabezpečí, aby nadnárodné spoločnosti platili svoj spravodlivý podiel bez ohľadu na to, kde pôsobia. Niektoré štáty EÚ sa však k dohode nepridali.

Aby sa daňové záležitosti mohli stať platnou legislatívou Únie, potrebujú jednomyseľnú podporu všetkých členských štátov. Právo veta, ktoré má každá z vlád, však sťažuje prácu francúzskemu ministrovi financií Brunovi Le Maire, ktorý chôdzi predsedal.

Mierne frustrovaný ministrom financií pripomenul, že všetky členské krajiny s medzinárodnou daňovou dohodou súhlasili a smernica, ktorú majú na stole, nie je ničím iným ako jej implementáciou.

Francúzsko navrhlo kompromis

Pre dosiahnutie kompromisu Francúzi navrhli odložiť implementáciu smernice o rok a zatiaľ ponechať dobrovoľnú implementáciu niektorých častí medzinárodnej minimálnej dane pre tie členské štáty, ktoré majú len niekoľko spoločností, ktorých by sa smernica týkala.

Viacerí ministri, ako aj komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni, ktorý za smernicu v Komisii zodpovedá, zmenu pôvodného znenia dohody kritizovali, avšak text aj tak „v duchu komprimisu“ podporili.

Štyrom ministrom financií kompromis nestačil. Poľská štátna tajomníčka Magdalena Rzeczkowska žiadala silnejšie právne záväzné prepojenie medzi medzinárodnou minimálnou daňou a druhým pilierom medzinárodnej daňovej dohody.

Využívanie daňových rajov bude pre firmy zložitejšie

Minulý týždeň sa 136 krajín dohodlo na pôde OECD na reforme zdaňovania firiem. Firmy by mali zisky zdaňovať tam, kde ich generujú, nie v krajine svojho oficiálneho sídla.

Ten má rozložiť časť daní vysoko ziskových podnikov, akými sú Apple alebo Facebook, do miest, kde vytvárajú obrat a nie tam, kde sídlia. Keďže sa podrobnosti dohody stále dolaďujú a majú vyústiť do medzinárodného dohovoru, Le Maire aj Komisia tvrdia, že nie je možné zaviesť právne záväzné prepojenie medzi dvomi piliermi do smernice Únie.

Ďalší pokus o dohodu bude o tri týždne

„Pracujeme na formuláciách, nič nie je neprekonateľné“, povedal a dodal, že keďže sa problematike venuje už päť rokov „naučil sa trpezlivosti“.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments