Thursday, April 25, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skÚnia chce „beztabakovú generáciu“, otázne sú fajčiarske alternatívy

Únia chce „beztabakovú generáciu“, otázne sú fajčiarske alternatívy

V rámci boja s rakovinou chce eurokomisia zjednotiť pravidlá na zdaňovanie nových foriem fajčenia, teda elektronických cigariet a bezdymových tabakových výrobkov. Otázne však je, či ich zaťaží rovnako ako klasické cigarety. Europarlamentný výbor dostáva od odborníkov protichodné odporúčania.

Fajčenie môže za takmer tretinu všetkých prípadov rakoviny v Európe. Európska komisia sa preto vo svojom Pláne na porazenie rakoviny (Beating Cancer Plan) chystá budovať takzvanú „beztabakovú generáciu“.

V rámci plánu chce okrem iného zharmonizovať dane na elektronické cigarety alebo bezdymové tabakové výrobky, ktoré si dnes štáty regulujú po svojom. Komisia ale zatiaľ nespresnila, či tieto novinky chce zaťažiť rovnako, ako klasické cigarety. O túto otázku sa zaujímajú aj členovia osobitného parlamentného výboru, ktorý má tento rok k protirakovinovej iniciatíve vypracovať odporúčania (BECA).

Od odborníkov ale dostávajú rozporuplné odporúčania. Zástancovia noviniek tvrdia, že zdravotné riziko je pri nich nižšie a dane by to mali reflektovať. Podľa odporcov ale môže laxná úprava vytvoriť zdanie zdravého fajčenia a prilákať tak k zlozvyku aj nových užívateľov.

Znižovanie rizík užívania tabaku: Bude Británia príklad pre kontinentálnu Európu?

Prístup známy ako znižovanie škôd (harm reduction) a jeho uplatnenie pri potláčaní tradičného fajčenia zatiaľ nie je univerzálne akceptovaný. Hoci nie je bez rizík, tie sú podľa zástancov prístupu prevážené prínosmi oslabenia najškodlivejších dopadov fajčenia. 

Desať rokov stará regulácia

Pravidlá, ktoré v Európskej únii zjednocujú legislatívu ohľadom daní na tabak, sa naposledy menili v roku 2011. Komisia ich považuje za zastaralé. Minimálne sadzby už podľa nich nedvíhajú ceny produktov tak, že by fajčiarov od ich zlozvyku odrádzali.

Desať rokov stará legislatíva tiež neobsahuje zmienku o nových tabakových produktoch, ktoré sa v posledných rokoch zjavujú na európskych trhoch. Kým zdaňovanie cigariet má v Únii presne určenú minimálnu výšku, elektronické cigarety alebo zahrievaný tabak doteraz mohli štáty zaťažovať ľubovoľne.

Slovensko napríklad až do februára zdaňovalo bezdymové tabakové produkty rovnakou sadzbou ako sypaný tabak. Kým v cene krabičky cigariet predstavovala daň 60 percent, v krabičke náplní do bezdymových produktov iba 13 percent. Po novom to bude 18,6 percenta. Elektronické cigarety stále nezdaňuje vôbec.

V rámci boja s rakovinou Komisia plánuje pravidlá v členských štátoch harmonizovať. Možností, ako to urobiť, je ale viacero. Jednou z nich je začleniť tieto nové produkty do existujúcich pravidiel a zdaniť ich rovnako ako klasické cigarety. V poslednom prieskume eurobarometra túto alternatívu podporilo sedem z desiatich európskych nefajčiarov.

Druhou možnosťou by bolo nastaviť pravidlá pre fajčiarske inovácie voľnejšie. Tým by Komisia vyslala signál, že sú menej škodlivé, alebo dokážu pomôcť fajčiarom so zlozvykom skončiť, a preto od nich chce odrádzať miernejšie.

Čínsky bezdymový tabak dorazil k bránam Únie. Ukrajina rokuje o daniach

Východná trasa je pre transport kontrabandu do Únie najdôležitejšia a začiatkom roka sa na nej objavili aj nové tabakové výrobky. Ukrajinský parlament teraz zvažuje, či kvôli tomu okresať dane.

Daň reflektujúca výšku rizika

Problematikou sa zaoberá aj Osobitný výbor na boj proti rakovine (BECA),

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments