Tuesday, March 19, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skPrezident Európskej investičnej banky: Zemný plyn je pasé

Prezident Európskej investičnej banky: Zemný plyn je pasé

Prezident najväčšej verejnej banky na svete, Werner Hoyer, vyhlásil, že investície do plynu tento rok definitívne končia. Je to o dva roky skôr, než banka pôvodne zamýšľala. Investori chcú mať podľa neho istotu, že investujú do skutočne zelených riešení.

„Jemne povedané, zemný plyn skončil,“ odpovedal prezident Európskej investičnej banky (EIB) na otázku, koľko prostriedkov plánuje banka investovať do zemného plynu. EIB, domovská banka Európskej únie, sa pred rokom zaviazala, že do roku 2023 ukončí financovanie zemného plynu. Banka sa nakoniec rozhodla, že dá stopku plynu o dva roky skôr, už v roku 2021.

Štáty EÚ sa v Európskej zelenej dohode zaviazali, že do roku 2050 znížia emisie skleníkových plynov na nulu. Na decembrovom summite pristúpili lídri európskych krajín k sprísneniu cieľa do roku 2030. Dovtedy chcú znížiť celkové emisie EÚ o 55 percent oproti roku 1990. To predpokladá postupné ukončenie využívania fosílnych palív.

Na cieľoch sa členské štáty zhodli, ale chýba dohoda, ako ich dosiahnuť. Viaceré krajiny vrátane Slovenska chcú na ceste k nulovým emisiám pokračovať vo využívaní plynu, ktorý by tým získal status „prechodného paliva”.

V novembri 2020 prišla EIB s novým klimatickým plánom, kde sa zaviazala, že 50 percent jej investícií má smerovať na podporu boja s klimatickou zmenou a ochranu životného prostredia. Do roku 2030 plánuje na udržateľné investície uvoľniť bilión eur. Banka tiež avizovala, že plánuje zosúladiť všetky svoje aktivity s cieľmi Parížskej dohody.

Banka EÚ schválila bilión eur na zelené pôžičky

Členské štáty schválili zelený plán Európskej investičnej banky, ktorý predpokladá úvery v hodnote jedného bilióna na dosiahnutie klimatických cieľov do roku 2030. Aj keď z financovania banka vylúčila rozširovanie letísk a fosílne palivá, environmentalisti chcú viac.

Zelená transformácia so zemným plynom

Európska verejná banka plánuje investície do plynu postupne utlmiť. Podľa pravidiel banky majú v súčasnosti nárok na podporu iba plynové elektrárne, ktoré produkujú menej ako 250 gramov CO2 na kilowatthodinu. EIB v snahe o dekarbonizáciu svojho portfólia do konca tohto roka postupne ukončí financovanie všetkých fosílnych palív.

Financovanie výroby tepla na báze nafty, zemného plynu, uhlia alebo rašeliny, ťažba ropy a zemného plynu ako aj klasická plynárenská infraštruktúra dostanú od 1. januára 2021 stopku, uvádza Európska investičná banka.

Namiesto toho pôjde viac financií na projekty energetickej účinnosti, projekty obnoviteľnej energie, ekologické inovácie a výskum, uviedol prezident EIB Hoyer.

Problematická je podľa neho situácia niektorých členských štátov, ktoré vsadili na zemný plyn, lebo sú na ňom závislé, upozornil. Práve tieto regióny potrebujú vidieť alternatívy a potrebujú silnú podporu, aby boli schopné sa transformovať. Vymanenie sa zo závislosti na zemnom plyne je podobné ako utlmovanie využívania uhlia, uviedol prezident EIB.

„Nemôžeme očakávať, že niekto, kto ťažil sto rokov uhlie bude zrazu na špičke digitálnych startupov,“ povedal prezident.

V uplynulom desaťročí pritom Európska investičná banka investovala na Slovensku v oblasti energetiky skoro výhradne do zemného plynu. Do plynárenských projektov nasmerovala takmer pol miliardy eur. Išlo predovšetkým o projekty výmeny zastaralých častí distribučnej siete a modernizáciu regulačných staníc.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments